Column: Boem!

Elle van onderaan de trap: ‘Marion, er heeft iemand tegen je auto aan gezeten.’ Ik loop door het kantoor naar buiten en zie een grote oplegger stilstaan op de kruising voor ons pand. Ik had mijn auto al verderop geparkeerd omdat er regelmatig auto’s worden geraakt door opleggers die de bocht niet kunnen maken, terugstoten, BOEM zeggen en weer vooruit rijden tot een gillende dame het kantoor uit rent om de chauffeur te arresteren.

Ik kijk naar de fijnste auto uit mijn rijdende bestaan en zie dat de brute oplegger de helft van zijn kont heeft geramd. Als dikke tranen liggen de scherven van het achterlicht onder zijn ingedeukte bil en over zijn rechterflank loopt een lange dikke kras waardoor de hele zijkant waarschijnlijk moet worden vervangen. Het zou zomaar de L van total loss kunnen zijn.

Ik loop met boze passen naar de vrachtwagenchauffeur die in de cabine zit te bellen. Ik ga zijn neus omdraaien en met mijn hakschoen op zijn tenen stampen. Net zoals hij mijn carollatje heeft gemolesteerd. Zodra hij zijn vrachtwagen uitkomt, maken woede en teleurstelling plaats voor medelijden. De jonge chauffeur baalt als een stekker. Als ik zijn neus omdraai, gaat ie zeker huilen. Dat is zielig. Ik neem hem mee naar kantoor en zeg dat het niet erg is, helemáál niet erg, dat hij er niks aan kan doen, dat alle chauffeurs er hier op los butsen en dat een slagschip als het zijne nou eenmaal niet in kleine bochtjes past.

Hij kijkt me met droevige ogen aan. ‘Ik ben ook maar beginnend chauffeur en dit is al het vierde ongeluk in twee maanden. Zo hoeft het voor mij niet meer’ zegt ie zacht. ‘Ik moet steeds bij de Lidl lossen en dan moet ik met de oplegger door de woonwijk’. Ik vraag hem of ‘ie zijn werk wel leuk vindt en dat vindt ‘ie. Ze hebben hem alleen nooit iets uitgelegd, hem meteen voor de vissen gegooid. Ik bedenk me dat ik liever voor de vissen word gegooid dan voor de leeuwen maar evengoed is het geen fijne start van je carrière.

Terwijl logistiek Nederland een moord doet voor een vrachtwagenchauffeur, ligt de druk zo hoog dat er geen tijd is om hem in te leren. Zonde want hij wilde wel met de vlam in de pijp. Maar hij komt niet ver van huis, en ook niet in zijn sas.