Column: Diamanten

Wat ik nou eigenlijk doe? Ik zet werkgevers op de kaart en maak ze aantrekkelijk voor de arbeidsmarkt. Met goeie marketing en communicatie want je kunt nog zó’n leuk bedrijf zijn, als niemand weet dat je bestaat, komt er geen mens voor je werken. Ook zijn er mooie werkgevers met de uitstraling van een grafzerk. Doodzonde, ook daar solliciteert geen mens. Kortom, er is een wereld te winnen als je aandacht besteedt aan je (werkgevers)merk. Werken in de Kempen heeft het geen windeieren gelegd en nu help ik andere bedrijven vooruit.

Momenteel werk ik voor een bedrijf waar mijn mond regelmatig van openvalt. Wijkt totáál af van de gemiddelde Kempische werkplaats. Dit bedrijf in Valkenswaard, Contour Fine Tooling (nog nauwelijks te vinden online), maakt gereedschap van industriële diamanten. Voor super-high-tech-industrieën over de hele wereld. Het heeft iets James-Bond-achtigs. Hun werk vergt serieuze precisie, met loupes en microscopen. Er werken bedachtzame mensen met engelengeduld, concentratievermogen en een laserfocus. Soms slijpen ze dagen aan een diamant om hem perfect te krijgen.

En gelukkig maar. Een ieniemini foutje kan desastreuze gevolgen hebben. Het diamanten gereedschap wordt bijvoorbeeld gebruikt om brilglazen of lenzen te maken. Of ’t wordt gebruikt in machines om je ogen te laseren. Ik moet er niet aan denken dat een onoplettende pannenkoek net dát diamantje verkloot dat in mijn ooglasermachine komt waardoor ik de rest van mijn leven door een jampotbril moet kijken. Diamantslijpers kunnen dus op voorhand geen pannenkoeken, lomperiken of lapzwansen zijn. Deze mensen hebben verantwoordelijkheden en moeten presteren onder druk, net zoals diamanten ontstaan.

Kwaliteit = focus. Focus = rust. Contour snapt dat. In plaats van opjagen en gasgeven, ademt de werkplaats rust en kalmte. In de productieruimte werken zo’n 30 mensen, ieder zijn eigen ding. Er staan grote planten tussen de machines, mensen hebben een bakkie koffie bij de hand en de radio speelt op de achtergrond. Als een huiskamer waar je flexibel komt werken. Zolang je je verantwoordelijkheden maar neemt.

Ik vind het een openbaring. Dat we in de Kempen zúlke unieke bedrijven hebben (op de wereld zijn maar enkele diamantslijperijen). Dat diamanten slijpen een ambacht is waarvoor we alleen in de Kempen mensen opleiden. (Intern, waar anders?) Dat er bedrijven bestaan waar kwaliteit boven tijd gaat. Die producten leveren aan CERN in Zwitserland, waar de deeltjesversneller staat (die het ontstaan van de aarde onderzoekt). Hoe vet? En wat een eer dat ik jullie daarmee kennis mag laten maken.