Column: Open Bedrijven Dag

Jullie moesten eens weten wat er speelt bij bedrijven in de regio. Regelmatig kom ik er binnen en ga ik er weg met een brok in mijn keel.

Want het raakt tot in mijn tenen. De ogen van de bedrijfsleider die vol trots vertelt over het bedrijf. De bevlogen directeur die op de heftruck springt als het druk is. Die alles doet om zijn klanten, maar zeker ook zijn mensen gelukkig te zien. De geconcentreerde vakmensen in de werkplaats die kwaliteitsproducten maken van het hoogste niveau. De liefdevolle blik van de verzorgster die de rolstoel duwt. De betrokkenheid van al die mensen, die elke dag weer de mouwen opstropen om het beste van zichzelf te geven.   

Dat zijn ónze MKB bedrijven in de Kempen. Ónze ouders, broers en zussen, ooms en tantes, neven, nichten, vrienden, buren en sportkameraden. Zij ontwikkelen, maken en dóen dingen die fucking knap zijn. En niémand die het ziet, niémand die het weet. En waarschijnlijk vinden ze het zelf de normaalste zaak van de wereld. EN DAT IS HET DUS NIET.

Op Kempische industrieterreinen, achter lelijke roldeuren en grote bedrijfspoorten, zijn deze mensen in staat tot topprestaties. Serieus vernieuwende, verbluffende ontwikkelingen die met getrainde hersen en gespierde handen tot stand komen. Als jullie zouden zien wat ik zie tijdens bedrijfsbezoeken, dan zouden jullie er op verjaardagsfeestjes ook over vertellen met twinkels in je ogen. En dat zou er ongetwijfeld toe leiden dat de jongen naast je, ook enthousiast wordt en er morgen solliciteert. Of volgend jaar, want dat bedrijf gaat ‘ie niet vergeten.

Het idee ‘kijk wat bedrijven voor moois doen en steek elkaar aan met enthousiasme’ moeten we op grote schaal delen met elkaar. En zo werd de Open Bedrijven Dag geboren bij Werken in de Kempen.

Nou werk jij waarschijnlijk ook bij zo’n gaaf bedrijf, waarvan niemand weet wat er achter de schermen gebeurt. Hier volgt een instructie om daar verandering in te krijgen:

  1. Gooi de deur van de directiekamer open en grijp de directeur in z’n kraag. 
  2. Zorg dat ie jullie bedrijf aanmeldt via werkenindekempen.nl/open-bedrijven-dag 
  3. Zet 12 januari de deuren open en laat zien wat je in huis hebt. Werken in de Kempen zorgt voor een bult promotie en een speciale krant waarin de bedrijven zich presenteren. 
  4. Zorg mensen de deur uitgaan zoals ik dat doe; ‘Potverdorie wa’n mooi bedrijf. Wat moet ’t leuk zijn om dáár te werken. Ken ik niet iemand?’