Lekker deuntje erbij? De zin en onzin van muziek luisteren op je werk

Soms is het haast vanzelfsprekend dat je ermee te maken krijgt, bijvoorbeeld als je in een winkel werkt. Maar misschien werk je wel bij een bank en krijg je er helemaal niet mee te maken. Hoe dan ook, veel mensen kunnen er niet omheen: muziek op de werkvloer. Is dat erg? Voor sommigen niet, voor anderen wel.

Wel of geen muziek?

Als het gaat om muziek luisteren tijdens het werk, zijn de meningen sterk verdeeld. Sommige mensen zweren bij stilte. Zij vinden muziek afleidend en willen ook niet worden gestoord door de muziek van anderen. Anderen ervaren juist de stilte als stoorfactor en kunnen niet lekker werken zonder muziek. Het lastige is dat je, zeker naarmate het bedrijf waarin je werkt groter is, vaak te maken krijgt met beide types binnen één werkplek. Hoe ga je daarmee om?

Bron van stress

Voor sommige mensen is muziek op de werkvloer een bron van stress. Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand ontslag neemt op zoek naar een stillere werkplek. Een werknemer beweerde zelfs ziek te worden van het draaien van muziek op zijn werk. Hij stapte naar de rechter om af te dwingen dat zijn werkgever stopte met muziek draaien. Helaas voor hem had dit geen succes. De rechter oordeelde dat hij maar oordopjes in moest doen zodat hij de muziek niet hoorde.

Positieve ‘vibes’ door muziek

In contrast tot bovenstaande groep is er een grote meerderheid die juist beweert baat te hebben bij het luisteren naar muziek tijdens het werk. Zij staan hierin niet op zichzelf; er is ook onderzoek verricht dat de positieve werking van muziek ondersteunt. Met name bij saaiere, repetitieve werkzaamheden zoals fabriekswerk blijkt muziek een positieve invloed te hebben op de prestaties van werknemers.

Het is daarbij niet zo dat de muziek zelf de concentratie bevordert, maar eerder dat muziek zorgt voor een positieve gemoedstoestand. Dit brengt voordelen met zich mee zoals een verhoogde concentratie en productiviteit. Klinkt goed, toch? Maar het feit dat het effect alleen zo positief is bij muziek die men leuk vindt, maakt het lastig in de praktijk te brengen. Als je de radio aanzet, botsen de muzieksmaken weleens.

Koptelefoon op en gaan!

In een kantooromgeving los je dit op door iedere werknemer muziek te laten luisteren vanaf zijn eigen computer, met een koptelefoon of oortjes. (En de mensen die geen muziek willen, hebben er dan ook geen last van.) Het nadeel hieraan is dat een collega met koptelefoon niet echt benaderbaar overkomt. Je vraagt hem minder snel iets, wat ten koste gaat van de communicatie op de werkvloer.

Of het een goed idee is om jezelf op fijne muziek te trakteren op het werk, hangt af van het soort werk dat je doet. Als je voor je werk veel met teksten bezig bent, bijvoorbeeld omdat je moet schrijven, kies je het beste voor muziek zonder songteksten. En als je voor je werk dingen moet leren, laat onderzoek zien dat je zelfs beter helemaal geen muziek kan luisteren.