Column: Zeemeermin

Toen onze dochter vijf was, wist ze al precies wat ze later wilde worden. Zeemeermin. Als liefdevolle ouder schop je je kind niet van haar roze wolk en ga je mee in de droom; ‘Je wordt vast de mooiste Ariël die er bestaat’.

Zo’n twee jaar later zit ik in de kantine van zwembad de Smachtenbocht. Ik kijk door de ramen naar een meisje met rode krullen en een prachtig blauwe zeemeerminnenstaart. Ze straalt als een kerstboom. Vandaag is mijn kleine krullie een echte Ariël geworden en ik geloof niet dat ik haar ooit gelukkiger heb gezien.

En het moet gezegd, ze heeft het verdiend. Om met zo’n staart te mogen zwemmen, moest ze eerst haar C-diploma halen. Dus ging de dame vorig jaar weer op zwemles voor het felbegeerde C-papiertje. Alles voor een staart. En als ’t kan, maakt een bijpassende triangel bikini het helemaal af natuurlijk. ‘Want daarin heb je ook gelijk borsten’ vindt Ariël. Dus maandenlang zwemt en duikt het kind als een onderzeeër om kort voor het afzwemmen te horen dat het examen niet beloond zal worden met een diploma. Ze durft niet door ‘het gat’ wat toch echt een voorwaarde is.

Het gevreesde gat bevindt zich in een zeil onder water waar kinderen tijdens het C-examen 9 meter voor moeten onderwaterzwemmen. Een tegenvaller die ze monter incasseerde, met de wetenschap dat de zwemjuf haar op een woensdagmiddag de kneepjes zou leren van het zeemeerminnen-vak. Een waardevolle belofte want geen enkele zeemeermin wil op de bodem van de zee belanden.

Die woensdagmiddag is dus vandaag. Voor haar zevende verjaardag kreeg ze van een lieve oom en tante ‘de mooiste staart ever, mét bijpassende borsten’ om aan te doen. Als we thuiskomen, vertelt ze papa hoe haar eerste zeemeerminervaring was. Ze is opgelucht en blij; ‘Jij zei dat ik goed mijn best moet doen op school voor een leuke baan. Maar nu ben ik al zeemeermin en als ik mijn experimenteerset van Sinterklaas goed snap, kan ik daarna nog heks worden.’

 

Marion van Loon