RSZK: "Het laat niemand onberoerd als je  iets  voor een ander kunt betekenen.”
De overheid stimuleert dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Wie het niet meer alleen redt, kan dit aangeven bij de gemeente. Indien nodig kunnen ouderen thuis ondersteuning krijgen via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Dit kan bestaan uit dagbesteding, ondersteuning van de mantelzorger, of hulp bij het huishouden. Laurens van Hulsel werkt sinds een jaar als Hulp bij het Huishouden bij RSZK ZorgProfessionals en vertelt over zijn werkzaamheden en ervaringen.
“Ik ben een mensen-mens”, begint Laurens zijn verhaal. ”Tijdens mijn werk vind ik het fijn als ik met mensen om kan gaan, om echt contact met ze te hebben. Ik heb ooit een paar dagen bij de huishoudelijke dienst in een hotel gewerkt. Dat was helemaal niks voor mij, echt niet. Ik had geen contact met de mensen en
veel stress, want je kreeg maar twintig minuten om een kamer te poetsen. Dat is veel te weinig tijd om iets echt goed te doen. Nee, dat was niks voor mij.”

Enthousiasme over RSZK

Hoe is Laurens bij RSZK terecht gekomen? “Ik ben altijd bezig: ik kook zelf, ik bak m’n eigen brood en vlaaien, ik ben zelfvoorzienend en werk ook veel in mijn tuin. Ik houd m’n eigen huishouden ook zelf bij en dacht: wat ik thuis kan, kan ik bij een ander ook. Daarnaast wandel ik veel samen met een groepje vaste wandelmaten. Een paar van hen werken bij RSZK. Tijdens het wandelen gaat het natuurlijk ook over het werk. Ik hoorde hun enthousiasme, dat je iets kunt betekenen voor mensen. Zij zeiden altijd: ‘solliciteer toch bij ons!’” Zo gezegd, zo gedaan en Laurens werd uitgenodigd voor een gesprek. Hij vertelt verder: “Ze zeiden bij RSZK: ‘Een man in de huishoudelijke hulp, dat zal niet meevallen met de vooroordelen.’ Ik zei: ik ga er gewoon voor zorgen dat als ik wegga, dat ze niet anders meer willen!”

Hij kijkt veel te nauw

En hoe zit het met de vooroordelen? Laurens lacht: “Die reacties van cliënten soms, fantastisch! Ze zeggen: ‘Jij poetst dingen die ze nog nooit hebben gepoetst. Je kunt wel zien dat je een man bent, je pakt het heel anders aan.’ Of: ‘Ik wist dat er een man kwam, dan kun jij het matras wel even omdraaien.’ Ik heb zelfs
meegemaakt dat iemand zei: ‘Ik heb vannacht niet geslapen, want ze zeiden er komt een man bij u.’ Ik zei dan: ‘Maar u kent me nog niet eens!’ Dan ik ging aan de slag en kwam na anderhalf uur de buurvrouw binnen met vlaai, die riep: ‘T is helemaal goed, hij kan poetsen! Hij kijkt veel te nauw!’ Tja, ik heb leren poetsen
in de bakkerij. Ik ben vijfentwintig jaar brood- en banketbakker geweest. Iedere dag alles schoonmaken, alles wat je gebruikt, maar ook tegels, tafels, vloeren; het moet iedere dag zuiver zijn.”

Daar heb je m’n grote vriend

Wat maakt het werk zo leuk? Laurens denkt even na, maar zegt dan: “Het allermooiste is als ik voor de eerste keer bij een cliënt kom en voor de voordeur sta. Dan flitst er altijd door m’n hoofd heen: hoe zal het gaan, wat kom ik tegen? Dan wordt er geroepen vanuit de keuken: ‘Deze ene keer doen we de voordeur open,
maar de volgende keer kom je achterom!’ Dan weet je meteen hoe het verder zal gaan. Ik werk dertien uur per week en heb nu vier vaste cliënten, drie daarvan zie ik wekelijks en één cliënt om de veertien dagen. Ik ga overal ‘s morgens werken en op één dag ga ik ‘s middags. Je bent zo’n vertrouwd onderdeel van hun leven. Een van hen is volgens zijn kinderen niet de makkelijkste, maar als ik binnenkom, zit ie al op me te wachten en roept hij: ‘Ach, daar heb je m’n grote vriend!’ Dat is toch heerlijk, dat hij zoiets zegt, dat is toch een geweldig compliment?”

Toekomstplannen

Wat zijn de toekomstplannen van Laurens? “Mijn contract is net verlengd. Binnenkort start ik met de training Thuisondersteuner. Dat is een training van zestien dagdelen over een periode van zes maanden bij het Summa college in Eindhoven. Ik heb onlangs intern gesolliciteerd op de functie van huiskamerbegeleider.
Ik ben het helaas niet geworden, want er was iemand die ervaring had. Maar het was een goed gesprek en ik kreeg als feedback dat ze me dit werk wel zien doen. Dat lijkt me wel wat. Dan heb je een groep van zeven tot tien bewoners, voornamelijk cliënten met dementie, waar je voor mag zorgen. Waar je voor mag zijn, die je gezelligheid kunt brengen, het eten voor mag verzorgen. Dat zou ik erbij willen doen. Dan heb ik veel afwisseling, maar ook een ruimer inkomen.”

Ertoe doen voor cliënten

Heeft Laurens nog een tip voor mensen die een baan zoeken en een functie als Hulp bij het Huishouden overwegen? Laurens heeft een mooie, duidelijke boodschap: “Als je iets wil gaan doen en je weet niet goed wat, dan zou ik zeggen, ga dit werk doen! Je doet jezelf er ook een heel groot plezier mee, want je doet ertoe voor de mensen waar je komt. Je bent voor hen heel belangrijk, je bent een stukje buitenwereld waar ze contact mee hebben. En ik denk dat het niemand onberoerd laat, als je iets voor iemand anders kunt betekenen.“

De voordelen van een baan als Hulp bij het Huishouden:
  • Goed te combineren met schoolgaande kinderen
  • Aantal uren en werkdagen is bespreekbaar
  • Doorgroeimogelijkheden naar thuisondersteuner, door het volgen van een interne opleiding
  • Rijbewijs niet nodig, werk op fietsafstand
  • Ook ideaal als bijbaan voor studenten: zo kun je ook werken op zaterdagochtend.
Ga jij aan de slag als Hulp bij het Huishouden?