Spijt van je loopbaankeuzes? Zo ga je er mee om

Stel dat dit de laatste maand van je leven was, wat zou je dan nog willen doen en hoe kan je dat bereiken? Grote kans dat dit niet jouw laatste maand is, maar je kan niet vroeg genoeg beginnen met luisteren naar je hart. Spijt krijgen is zonde.

Voorkom dat knagende gevoel

Nooit carrièrespijt krijgen is misschien niet haalbaar, het risico erop verkleinen wel. Ontdek wat jij belangrijk vindt en wat bij je past, bijvoorbeeld door een beroepskeuzetest. Zorg daarnaast voor een wensen-en-eisenlijstje. Wat is leuk om te hebben in je carrière en welke dingen zijn onmisbaar? Bijvoorbeeld: het is fijn als je minder dan een half uur reistijd hebt, maar het is noodzakelijk dat je kan blijven groeien in je werk.

Sta je voor een belangrijke keuze, breng dan al je opties goed in beeld. Past je werk niet goed bij je, dan kan je kiezen: een andere werkgever zoeken, of de situatie zo laten en accepteren dat je werk je daarin niets biedt. Maar er zijn ook alternatieven; misschien kan je binnen hetzelfde bedrijf ander werk krijgen of overweeg je voor jezelf te beginnen. Zet alle opties op een rijtje, ook minder voor de hand liggende of gewaagde alternatieven en kijk wat de voor- en nadelen ervan zijn. Maak in alle rust een weloverwogen keuze wanneer je niet heftig geëmotioneerd of gehaast bent.

Waar hebben mensen spijt van?

Carrièrespijt begint soms al bij de opleiding. Mensen hebben spijt omdat ze een vak hebben gekozen waarin een passende baan met goed salaris amper te vinden is. Anderen hebben spijt dat ze niet méér uit hun opleiding hebben gehaald, dat ze stopten met hun opleiding of dat ze niet doorstudeerden.

Andere oorzaken van spijt zijn verkeerd prioriteren van waarden in het leven. Je hebt bijvoorbeeld altijd overgewerkt en spijt dat je niet meer tijd met je kinderen hebt doorgebracht. Of je bleef te lang hangen in een baan die slecht was voor je gezondheid. Misschien heb je een baan aangenomen voor het geld, maar mis je een gezellig contact met je collega’s.

Ook passiviteit, angst en verwachtingspatronen kunnen tot spijt leiden. Het boerenbedrijf van de familie Derksen is al jaren van vader op zoon overgegaan: zoon Pieter wil liever ICT-er worden, maar kan het niet over zijn hart verkrijgen om zijn vader teleur te stellen. Petra kan een goede baan krijgen bij de bank waar ze altijd wilde werken, maar durft er niet voor naar de grote stad te verhuizen. Jelle vond zijn baantje als verkoopmedewerker altijd prima, maar heeft achteraf spijt dat hij niet probeerde filiaalmanager te worden.


Een verkeerde keuze gemaakt?

Je maakt altijd de keuze die op dat moment de beste lijkt, dus neem het jezelf niet kwalijk als je spijt krijgt. Neem je spijt wel serieus en negeer het niet. Spijt is een nuttige emotie die aanzet tot verandering van je gedrag. Kijk of je kan leren van je keuzes. Twijfel je over een carrièrekeuze, kijk dan waar dat vandaan komt: misschien is het een waarschuwing dat je een verkeerde keuze gaat maken. Accepteer ook dat je nou eenmaal verandert; wat ooit een goede keuze was, hoeft nu niet meer bij jou te passen.