Zit je al lang thuis? Zo kom je weer in het werkritme

Hoe laat is het? De eerste zonnestralen van de dag vallen over je gezicht en je draait je nog eens om in je bed. Geen wekker voor jou. Waarom zou je ook? Je hoeft nergens heen, je hebt geen werk. Een uur later sjok je in je ochtendjas naar de ontbijttafel. De vacaturekrant laat je nog even links liggen, dat komt straks wel. Ondertussen voel je je brak, waarom voel je je toch zo brak?

Slaap niet elke dag uit

Hoe verleidelijk het ook is om in je werkloosheidstijdperk elke dag uit te slapen, doe het niet, want het verstoort je hele dagritme. Zet je wekker, kleed je ’s ochtends meteen netjes aan (niet in je huispak) en ontbijt op een vast tijdstip. Dit geldt overigens ook voor de lunch. Als je nog nergens aangenomen bent, houd jezelf dan bezig met solliciteren gedurende de tijd dat je normaal aan het werk zou zijn.

Ook heel belangrijk: stop ermee op het moment dat je werkdag erop zou zitten. Ga bijvoorbeeld niet tot ’s avonds laat jobhunten als je normaal alleen overdag zou werken. Ook werkzoekend zijn kost energie en je moet zorgen dat je regelmatig aan je rust toekomt. Zo kun je de volgende dag weer op tijd opstaan en het ‘werkritme’ volhouden.

Vrijwilligerswerk

Vind je het lastig om uit jezelf de discipline op te brengen van een vast werkritme, zoek dan naar een stok achter de deur om op gezette tijden actief te zijn. Je kunt bijvoorbeeld vrijwilligerswerk gaan doen. Dat geeft niet alleen houvast in je dagindeling, maar laat jou ook weer wennen aan het samenwerken met collega’s. En het staat ook nog eens goed op je cv!

Op naar je eerste werkdag

Ben je wel al ergens aangenomen? Dan kan het aantrekkelijk zijn om nog even flink vakantie te vieren voor je eerste werkdag. Toch is het ook dan verstandig om je een aantal dagen voor de nieuwe baan alvast in te spannen om weer in het werkritme te komen. Zo is de overgang van werkloos naar werkend niet zo groot. Dat heeft een positieve uitwerking op je energieniveau gedurende die toch al zware eerste werkweek.

De laatste loodjes

Vlak voor je eerste werkdag kun je een aantal zaken nog even goed regelen waarmee je je misschien al een tijdje niet meer beziggehouden hebt. Ga je met het openbaar vervoer naar je werk, zoek dan op welke trein of bus je moet hebben. Ga je met de fiets of de auto, bekijk dan hoe laat je van huis moet op je werkdag en vergeet niet om rekening te houden met files in het spitsuur.

Zorg dat de kleding die je op je werk gaat dragen schoongewassen en gestreken klaarligt. Bereid tot slot de avond voor je aan het werk gaat je lunchpakketje alvast voor en dek eventueel de ontbijttafel voor de volgende dag. Zo kom je op de ochtend van je eerste werkdag niet voor verrassingen te staan waardoor je te laat kunt komen. Goede eerste indruk: check!