UPLOAD CV

NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Column: Mens 24 jan 2018


Een tijdje geleden hoorde ik mensen roddelen over een manager die het thuis niet op de rit had. ‘So, dus, en?’ vroeg ik me af. Waarom zou die er een minder grote puinhoop van maken als de rest? Waarom wordt van die leidinggevende verwacht dat hij succesvol en geslaagd is, inclusief groot huis en voorbeeldige kinderen?

Omdat managers de werkvloer nooit vertellen dat zij het ook niet zeker weten, dat ze ook maar doen wat het beste lijkt. Dat ze potverdorie balen van hun buikje en tot overmaat van ramp ook nog hebben ontdekt dat hun kruintje begint te kalen. Dat ze óók klaar zijn met de veranderingen op het werk en ze zich schuldig voelen over de onderbezetting op de afdeling. Dat de verantwoordelijkheden hun ook wel eens de keel uithangen.

Ze zouden het gewoon eens moeten zeggen. Gewoon, als mens. Begrijp me niet verkeerd, ik zou Willem van de Leegte niet willen adviseren om organisatiebreed een communiqué te versturen waarin hij alle medewerkers op de hoogte brengt van zijn grote en kleine probleempjes. Nee, dat zou Willem niet helpen.

Tegelijkertijd ben ik ervan overtuigd dat leidinggevenden op kleine schaal best wat vaker mens mogen zijn. Als managers zich af en toe kwetsbaar op zouden stellen, lieten ze zien dat het oké is om niet perfect te zijn. Dat het niet altijd loopt zoals je wilt ondanks hard werken met de beste bedoelingen. Mensen vinden het fijn als je je zorg met ze deelt, ze begrijpen wat er speelt en het wekt vertrouwen in je goede intenties.

Mijn columns zitten gewoonlijk vol blunders en onzekerheden want daar heb ik er toevallig zat van. Meestal kan ik de lol er ook wel van in zien. Waarom zou ik de lezers daar niet over mee laten lachen? Omdat jullie misschien zouden denken dat ik behalve marketingvrouw bij Werken in de Kempen, zo’n moeder ben die 10 ballen in de lucht houdt, er 5 van op de grond laat vallen en er vervolgens een deeltijdbaan aan heeft om de zaak weer recht te breien? Mochten jullie dat denken, het klopt. En dat maakt me geen bal uit (dat is bal nummer 11:).

Natuurlijk kun je mij niet vergelijken met een leidinggevende van formaat. Ik geloof alleen wel dat openheid en transparantie positief werken. Het bindt en verbindt en zorgt voor vertrouwen tussen mensen. En laat dat nou precies hetgeen zijn wat de werkvloer wél helpt.  


 

Column: Mens

OVERIG NIEUWS

Meer nieuws


vind ons leuk op facebook

nu even niet