SCHRIJF JE IN

NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

het Rijk opnieuw populairste werkgever 20 feb 2018


Het Rijk is voor de tweede keer op rij verkozen tot favoriete werkgever van Nederland. Ook de grote banken scoren opvallend goed, terwijl Unilever en Google juist uit de top-10 vallen en Heineken niet eens bij de bovenste 30 zit. Niet alleen het Rijk scoort uitstekend als favoriete werkgever, ook andere overheden zijn zeer geliefd bij de Nederlandse beroepsbevolking, zo blijkt uit de recentste resultaten van het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO), waarvoor in heel 2017 bijna 19.000 mensen zijn ondervraagd.

Zo scoort de Politie een vierde plek (komend van 9), Defensie een zevende (komend van 11) en de Belastingdienst een negende. Even verderop in de top-25 komen we ook nog (semi-)overheden als de gemeente Amsterdam (12), de NS (13), de gemeente Den Haag (18), de Brandweer (19) en Rijkswaterstaat (25) tegen.


Ook de banken doen het (weer) goed
Minstens zo opvallend als de populariteit van een ambtenarenbaan is de (hernieuwde) liefde voor het bankwezen. De drie grootste banken van Nederland staan allemaal keurig in de top-10, met de Rabobank op plek 3 als hoogst genoteerde, gevolgd door ING (6) en ABN Amro (10, een stijging van 4 plaatsen). Dat is opvallend, aangezien de grootbanken de afgelopen jaren vaak slecht in het nieuws waren, onder meer vanwege grote ontslagrondes en de negatieve gevolgen van de door hen verkochte rentederivaten.


Ondanks alles scoort ook Shell nog steeds
Ook de nummer 2 in de lijst, Shell, was het afgelopen jaar niet altijd bijster positief in het nieuws. Toch doet dat aan de populariteit van het oliebedrijf als werkgever weinig af, zo blijkt elk jaar opnieuw. En dat terwijl toch als hipper bekend staande bedrijven als Unilever (van 10 naar 22), Philips (van 4 naar 8) en Google (van 5 naar 11) juist wat uit de gratie lijken. En bedrijven als Coolblue (26) en Heineken (37) zelfs niet eens in de top-25 voorkomen.


Top 10.

Werkgever 2017 2016 2015
1. Het Rijk 1 1 2
2. Shell 2 2 1
3. Rabobank 3 3 4
4. Politie 4 9 6
5. KLM 5 6 3
6. ING 6 7 10
7. Defensie 7 11 11
8. Philips 8 4 5
9. Belastingdienst 9 8 7
10. ABN Amro 10 14 12


Rijk kan in een illuster rijtje komen
Met de tweede ‘gouden medaille’ in successie loopt het Rijk kans om een illuster rijtje van werkgevers te komen. Alleen Shell, Philips en Rabobank slaagden er namelijk eerder in om 3 (of meer) jaar op rij tot meest favoriete werkgever te zijn verkozen. “Het Rijk toont opnieuw aan dat zij door gerichte arbeidsmarktcommunicatie de ‘harten’ van hun doelgroep kunnen raken”, aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur van Intelligence Group, de uitvoerder van het onderzoek.“Dit 2 jaar op rij doen is heel erg knap. Bedrijven die standaard op hun sterke consumentennaam vertrouwen, zoals Heineken, Unilever en Coolblue ervaren steeds vaker dat het verleidingsspel op de arbeidsmarkt steeds meer om de inhoud gaat en steeds minder alleen om de verpakking.”

Bron: Werf-en


OVERIG NIEUWS

Meer nieuws


vind ons leuk op facebook

nu even niet