SCHRIJF JE IN

NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Verruiming in het kraamverlof op komst, maar is het genoeg? 28 feb 2018


Het kraamverlof voor partners wordt de komende jaren uitgebreid, volgens velen geen moment te vroeg. Sommige werkgevers breidden het partnerverlof al op eigen gelegenheid uit. Het was al langer duidelijk dat de Tweede Kamer het ouderschapsverlof wilde uitbreiden, maar steeds werden de plannen in de ijskast gezet vanwege onder andere het nieuwe kabinet. Waar partners nu recht hebben op twee dagen betaald verlof en drie dagen onbetaald, krijgen ze straks recht op vijf betaalde dagen geboorteverlof.

In 2020 komen daar nog eens vijf aanvullende weken bij, in de vorm van een uitkering van het UWV tegen 70 procent van het loon. Dit verlof moet binnen het eerste half jaar worden opgenomen. Ook is het alleen van toepassing op mensen in loondienst.

Meer tijd doorbrengen met een pasgeboren baby zorgt voor een betere band en komt de ontwikkeling van het kind ten goede, zo tonen onderzoeken aan. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken presenteerde de nieuwe wet geheel toepasselijk op de Negenmaandenbeurs in de Amsterdamse RAI. Hij licht het voorstel toe: ‘Als je een kind krijgt, verandert er van de ene op de andere dag van alles. Je zit meteen in het spitsuur van het leven. Dan is het natuurlijk goed om met elkaar extra tijd te krijgen, om te kunnen wennen aan het leven met een baby erbij.’

Kenniscentrum Rutgers noemde de mogelijkheden voor vaders in Nederland om te zorgen voor hun pasgeboren kind al ‘opvallend beperkt’. De stichting schreef eerder al het pleidooi ‘Vooruit met het vaderschapsverlof’, waarin onder andere staat dat zeker 60 procent van de vaders met jonge kinderen liever meer tijd aan de zorg daarvoor wil besteden.

Maand betaald thuis
Maar natuurlijk hebben we het niet alleen over vaders. Het nieuwe verlof is ook belangrijk voor onder andere niet-biologische moeders en lesbische stellen, vult Karin van der Pol van ING aan. De bank was medio vorig jaar de eerste grote Nederlandse onderneming die haar personeel een ruimhartig partnerverlof gunt. Als onderdeel van de nieuwe cao mogen werknemers een maand betaald thuisblijven na de geboorte van hun kind.

De verruiming kwam tot stand na onderhandelingen met vakbondsorganisaties, legt de woordvoerder uit. ‘We merken al langer dat de financiële beloning echt niet meer het belangrijkst is. Zaken als persoonlijke ontwikkeling en ook de mogelijkheid om jezelf vrij te kunnen maken op belangrijke momenten, spelen een steeds grotere rol. Dat maakt natuurlijk ook dat je een interessante werkgever blijft.’ Zo veranderde de bank afgelopen december nog in ’s lands grootste kinderopvangcentrum toen ING-collega’s hun kroost tijdens een staking in het basisonderwijs mee naar kantoor mochten nemen.

Overigens is de Sociaal Economische Raad (SER) van mening dat het loon zes weken volledig moet worden doorbetaald, in plaats van voor 70 procent. De raad vreest dat dit voor veel partners niet voldoende is. Ook publiceerde de SER vorige week nog een advies waarin staat dat ook het betaalde verlof van moeders moet worden uitgebreid. Dat dient volgens de raad het algemeen belang en zal daarbij worden terugverdiend door onder andere een hogere arbeidsparticipatie van vrouwen.

Bron: Intermediair


 

Verruiming in het kraamverlof op komst, maar is het genoeg?

OVERIG NIEUWS

Meer nieuws


vind ons leuk op facebook

nu even niet