Hoe schrijf je een chronologisch curriculum vitae
Geplaatst op
Wanneer je gaat solliciteren, wil je uiteraard goed voor de dag komen. Naast je sollicitatiebrief is je curriculum vitae het belangrijkste visitekaartje dat je afgeeft. Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat het cv in orde is en een goed overzicht geeft van je werkervaring. Een chronologisch cv kan daarvoor een geschikte manier zijn.
Kenmerken chronologisch cv
Het chronologisch curriculum vitae is de vorm die het vaakst gebruikt wordt bij het zoeken naar werk. De opbouw is simpel: je deelt het resumé op in een onderdeel met opleidingen, een onderdeel met werkervaring en eventueel een onderdeel met stages of vrijwilligerswerk. Bij al deze onderdelen geef je vervolgens in chronologische volgorde aan wat je ervaring is op dat gebied. Vaak komt hierbij de meest recente ervaring bovenaan te staan en de minst recente onderaan. Het is echter ook mogelijk om dit juist in omgekeerde chronologische volgorde te doen, waardoor oud bovenaan en nieuw onderaan komt te staan. Dit heet een teruglopend cv.
Voordelen chronologisch resumé
Door de overzichtelijke volgorde kan een potentiële werkgever of recruiter makkelijk zien of de opgedane ervaringen passen bij de vacature. Dit is uiteraard erg nuttig wanneer je op zoek bent naar werk en in aanmerking wilt komen voor een bepaalde functie. Daarnaast kun je met een goede indeling de aandacht van de lezer trekken naar de punten die jij het belangrijkst vindt. Een ander voordeel van een chronologische samenvatting is dat het de kans verkleint dat je zaken vergeet.
Nadelen chronologisch curriculum vitae
Heb je een gat in je werkervaring, bijvoorbeeld door langdurige ziekte of omdat je voor langere tijd thuis hebt gezeten? Zo'n gat kun je moeilijk maskeren als je een chronologische volgorde aanhoudt. Zorg ervoor dat je tijdens het solliciteren een dergelijk gat goed kunt verklaren. Het beste is om hier altijd eerlijk over te zijn! Probeer de situatie gewoon een positieve draai te geven: ook van een periode thuis zitten of vrijwilligerswerk kun je bepaalde zaken opsteken!
Een ander nadeel van een chronologisch resumé is dat deze vaak te uitvoerig wordt. Om gaten te voorkomen meld je ieder bijbaantje en cursusje, ook wanneer dit eigenlijk niets toevoegt. Vaak geldt hierbij 'less is more'. Het is belangrijk om alles wat raakvlakken heeft met de vacature te benoemen, maar zorg ervoor dat de aandacht niet afgeleid wordt van de zaken die er écht toe doen.
Bij CVster kun je snel en makkelijk jouw cv maken.