Vacature voorbeeld
Je weet vast wel wat je allemaal moet benoemen in een vacature. De werkzaamheden, benodigde kennis en ervaring én natuurlijk wat het oplevert voor de kandidaat. Maar hoe ziet dit er precies uit? Dat laten we je graag zien in dit vacature voorbeeld:
1. De functietitel
Laten we beginnen bij het begin. Je gaat natuurlijk niemand vinden als het niet duidelijk is waar je naar op zoek bent. Daarom start je altijd met het kiezen van de juiste functietitel. Het is hierbij belangrijk dat de doelgroep meteen begrijpt wat je bedoelt. Daarom houd je rekening met deze punten bij het kiezen van een functietitel:
- Welke functietitels wordt het meeste gebruikt voor soortgelijke functies?
- Ben je op zoek naar een bepaald niveau? Denk aan Senior, Junior of misschien zelfs BBL studenten.
- Zijn er belangrijke kenmerken die je moet benoemen? Gaat het bijvoorbeeld om een parttime functie of ploegendiensten, dan is het soms goed om dit te benoemen in de functietitel.
2. De inleiding
Begin direct met de punten die een potentiële kandidaat overtuigd om verder te lezen: de grootste USP's (Unique selling point). Dit kan alles zijn van extra vakantiedagen tot een sportplan of een jaarlijks uitje naar het buitenland. Maar het kan ook zijn dat je in een unieke branche werkt of met een bijzondere klantenkring. Neem de tijd om te bedenken wat jouw vacature nu écht uniek maakt en zorg ervoor dat je dit duidelijk benoemt in de inleiding.
Plaats je de vacature op Werken in de Kempen? Dan hebben we al speciaal ruimte gereserveerd voor jouw USP’s bovenaan de pagina!
3. De inhoud van de vacature
Nadat je de functietitel en USP’s duidelijk hebt kun je beginnen aan de inhoud. Houd hiervoor de volgende volgorde aan:
- Wat houdt de functie in?
Leg uit wat het takenpakket is en vertel hoe een werkdag er uit kan zien.
- Wat verwacht je van de kandidaat?
Voor kandidaten is het fijn om te weten wat ze kunnen verwachten. Door de gewenste eigenschappen, kennis en ervaring alvast op een rijtje te zetten help je ze met het maken van hun keuze. Aan de hand hiervan kan de kandidaat bepalen of de vacature wel of niet bij hun past. Maak hierin een verschil tussen harde en zachte eisen. Je ontvang liever een cv dat niet voor de volle 100% aansluit op de functie, dan dat je mensen misloopt die wellicht heel geschikt zijn, maar nog net een stukje kennis missen.
- Wat heb je de kandidaat te bieden?
Wat maakt jou anders als al die andere werkgevers? Oftewel, wat kan de kandidaat van jou verwachten. Belangrijke dingen die je hier altijd moet benoemen zijn: de salarisrange, het aantal vrije dagen, bijzondere regelingen zoals en fietsplan of auto van de zaak, doorgroei- of opleidingsmogelijkheden, maar ook de leuke dingen zoals een vrijmibo.
Gebruik hierbij altijd bulletpoints! De kandidaat heeft zo een mooi lijstje om te doorlopen.
4. De afsluiter.
Uiteindelijk wil je natuurlijk dat de kandidaat over gaat tot actie: het insturen van een sollicitatie. In de afsluiting vertel je dan ook hoe ze dit kunnen doen. Op Werken in de Kempen hebben we hier al een knop voor ingebouwd bij elke vacature. Lekker makkelijk!
Als toevoeging is het goed om de kandidaat te laten weten op welke termijn ze een reactie kunnen verwachten. Reageer je altijd binnen twee werkdagen of verzamel je alle sollicitaties tot een bepaalde datum? Dit noem je verwachtingsmanagement. Door de kandidaat vooraf op de hoogte te stellen, kun je onnodige vragen en frustratie voorkomen. Zorg er wel altijd voor dat je deze doorlooptijd kunt naleven. Niets is zo vervelend als een bedrijf dat bij het eerste contact haar afspraken niet nakomt.
Een goede vacaturetekst
Je kunt een vacature vergelijken met een trechter. Met de functietitel trek je iemands aandacht, de eerste alinea zorgt dat iemand door wil lezen en de inhoud zorgt ervoor dat een geschikte kandidaat solliciteert.
Wil jij ook vacatureteksten schrijven die de kandidaat écht overtuigen van jouw vacature? Check dan onze gratis whitepaper: Schrijf jouw personeelsmagneet in 6 stappen.