Partnerverlof en ouderschapsverlof
Je partner is zwanger, gefeliciteerd! Als partner heb je recht op verlof zodra jullie kind geboren wordt. Je kunt als partner gebruik maken van Calamiteitenverlof, geboorteverlof, aanvullend partnerverlof én ouderschapsverlof. Maar wat houdt ieder type verlof precies in? We vertellen het je graag.
Calamiteitenverlof: 1 dag
Als jouw partner gaat bevallen van een kindje wil je hier natuurlijk wel bij zijn. Daarom heb je in Nederland recht op calamiteitenverlof op de geboortedag van je kind. Afhankelijk van de bevalling kan het Calamiteitenverlof of Kortverzuimverlof kan van een paar uur tot een aantal dagen duren. Je werkgever moet je salaris in dit geval gewoon doorbetalen.
Geboorteverlof: 1 werkweek
Na de geboorte van jullie kind heb jij als partner recht op 1 werkweek geboorteverlof. Je mag zelf bepalen hoe dit verlof opneemt, maar dient dit wel te doen binnen de eerste 4 weken na de bevalling. Tijdens dit verlof wordt je salaris gewoon doorbetaald door je werkgever. Het heeft dus geen gevolgen voor je inkomen.
Aanvullend geboorteverlof: 5 werkweken
Naast 1 werkweek geboorteverlof mag je nog 5 weken aanvullend verlof aanvragen bij je werkgever. Je moet hierbij wel met een paar dingen rekening houden:
- Als je gebruik wilt maken van aanvullend geboorteverlof dien je dit minimaal 4 weken van tevoren bij je werkgever te melden.
- Je mag pas gebruik maken van aanvullend geboorteverlof als je ook het geboorteverlof van 1 week hebt opgenomen.
- Je dient het aanvullend geboorteverlof binnen de eerste 6 maanden na de geboorte van het kind op te nemen.
- Je ontvangt tijdens het aanvullend geboorteverlof salaris. In plaats daarvan maak je gebruik van een uitkering. Via het UWV krijg je 70% van je dagloon uitbetaald.
Je kunt zelf kiezen wanneer je het aanvullend geboorteverlof wilt opnemen. Zo kun je het aansluitend opnemen aan je geboorteverlof, of kun je het bijvoorbeeld laten aansluiten op het bevallingsverlof van je partner. Ook mag je zelf bepalen hoeveel weken aanvullend verlof je wilt opnemen met een maximum van 5 werkweken.
Ouderschapsverlof: 9 werkweken
Naast het zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, geboorteverlof en aanvullend geboorteverlof kun je nog 9 weken verlof opnemen. Namelijk het ouderschapsverlof. Iedere ouder in Nederland heeft hier recht op. Je hebt recht op maximaal 26 weken ouderschapsverlof. De eerste 9 weken worden voor 70% betaald. De overige 17 weken zijn onbetaald. Dit is ook de reden dat de meeste partners kiezen om maximaal 9 werkweken ouderschapsverlof op te nemen.
Je dient de eerste 9 weken van het Ouderschapsverlof op te nemen binnen het eerste levensjaar van je kind. De overige weken mag je binnen de eerste 8 jaar (onbetaald) opnemen. Je mag zelf bepalen hoe en wanneer je hier gebruik van maakt. Je werkgever mag het ouderschapsverlof niet weigeren, maar mag je wel vragen om het rooster aan te passen wegens dienst- of bedrijfsbelang.
Het ouderschapsverlof wordt berekend per kind. Dus zijn jullie zwanger van een tweeling? Dan mag je het dubbel aantal weken Ouderschapsverlof opnemen!
Mag je het geboorteverlof en ouderschapsverlof met elkaar combineren?
Je mag alle types verlof aansluitend aan elkaar opnemen. Dat betekent dus dat je als partner het eerste levensjaar van je kind zomaar 15 weken vrij kunt nemen, boven op je vakantiedagen. De opbouw van je vakantiedagen loopt namelijk gewoon door tijdens je verlof.
De meeste mensen kiezen ervoor om het verlof over het gehele jaar te verdelen. Bijvoorbeeld door een langere periode 1 of 2 dagen in de week minder te werken. Zo kun je er het hele eerste levensjaar van je kind van profiteren. En omdat zowel jij, als je partner gebruik mogen maken van het Ouderschapsverlof kan het ook een financieel voordeel hebben. Zo kun je in het eerste jaar bijvoorbeeld enorm besparen op kinderopvang. Bijkomend voordeel is dat uit onderzoek is gebleken dat wanneer je jouw kind niet het eerste jaar naar de kinderopvang doet, dit het ook het beste is voor de ontwikkeling.
Verlof bij het krijgen van een kind
Wanneer je ouder wordt, kun je dus best wel wat verlof opnemen. De moeder of drager van het kind kan gebruik maken van zwangerschapsverlof, bevallingsverlof en ouderschapsverlof. De partner heeft recht op calamiteitenverlof, (aanvullend) geboorteverlof en ouderschapsverlof. Een hele rekensom met al die verschillende types verlof. Daarom hebben we alles samengevat in een mooi overzicht. Makkelijk toch!