Het sollicitatiegesprek
Hoppa! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, dat is lekker! Nu zijn je cv en motivatiebrief goed ontvangen en is het tijd voor het echte werk. Ook face-to-face krijg je maar één keer de kans op een eerste indruk. Daarom hebben vast wat tips voor je op een rijtje gezet!
Een goede voorbereiding is goud waard
Met voorbereiding bedoel we hier: research. Zorg ervoor dat jij heel goed weet wat er speelt bij je potentiële nieuwe werkgever. Zo blijf het gesprek niet oppervlakkig en kun je ingaan op actualiteiten. Op die manier laat je niet alleen zien dat je oprecht geïnteresseerd bent, maar verschuif je ok de focus een beetje en krijg je misschien iets minder moeilijke vragen.
Zo pak je het onderzoek aan:
- Surf naar de website en bekijk de producten en diensten.
- Misschien hebben ze ook wel een pagina met nieuwtjes. Daar heb je jouw jackpot gevonden!
- Als er iets interessants bij staat, waar je een haakje bij kunt bedenken is het zeker goed om dit naar voren te brengen in het gesprek.
- Bekijk de socialmediakanalen. Op socials worden de actualiteiten vaak uitgebreid besproken. Daarnaast krijg je ook een goede indruk van de bedrijfscultuur.
- Google weet alles, maak daar gebruik van! Kijk of je nog iets anders kunt vinden over het bedrijf of de branche.
- Staan er termen in de vacature die voor jou abracadabra zijn? Dan is Google ook hier je beste vriend. Zoek het gewoon even op, dan weet je in ieder geval waar het over gaat.
Ook dit helpt bij jouw voorbereiding
Behalve jezelf sufgooglen is er nog veel meer wat je kunt doen voor een goede voorbereiding. Ga bijvoorbeeld eens na wat er gevraagd kan worden tijdens het sollicitatiegesprek. En zorg vooral ook dat je weet wat jouw antwoord is op die vraag. Hoe doe je dat? Nou, zo:
- Ga nog eens terug naar de vacature. Hoe ziet de functie er ook alweer uit en welke eisen heeft de werkgever gesteld? Voldoe je hier niet helemaal aan, dan is de kans groot dat je hier vragen over gaat krijgen.
- Lees je eigen cv en motivatiebrief nog eens door. Wat heb je hier allemaal verteld? Wie weet dat je daar ook vragen over krijgt.
Zorg er daarnaast voor dat je nadenkt over je kledingkeuze. Dat klinkt misschien als een vrouwenprobleem, maar dat is het zeker niet. Bekijk foto's van het personeel op de website en social media. Kleden zij zich casual? Dan kun je vaak prima een paar sneakers dragen. Zie je vooral veel stropdassen en hakken? Zorg er dan dat jouw outfit hier goed bij matcht.
Ook een hele belangrijke: ben op tijd! Je staat gelijk 2-0 achter wanneer je te laat komt. Liever 10 minuten te vroeg, dan één minuut te laat.
Do's en dont's tijdens het gesprek
Er zijn ook genoeg dingen die je beter even niet kan doen tijdens een sollicitatiegesprek. Maar hoe doe je dat dan wel? We zetten het hier even onder elkaar:
Don't: je huidige werkgever afkraken
Mocht je niet zo'n goede band hebben met je huidige werkgever. Zorg er dan voor dat je hem of haar niet afkraakt in dit gesprek. Het zegt meer over jou dan over je werkgever
Do: praat over je jezelf
Vergeet niet dat een sollicitatiegesprek om jou draait. De werkgever wil meer over je weten. Wat vind je leuk, wat zijn je hobby's en niet te vergeten: waarom lijkt je deze baan zo leuk? Houd het gesprek lekker luchtig, wie weet sta je over een paar weken wel wéér een babbeltje te maken bij het koffiezetapparaat!
Don't: onderbreken
uch. Dit is een vette afknapper! Zorg dat je de persoon waarmee je spreekt écht laat uitpraten.
Do: een lekkere afsluiter
Komt het gesprek tot een einde? Bedank je potentiële nieuwe werkgever en zeg dat je hoopt hen snel weer te spreken. Zo rock je ook je laatste indruk! Don't: bluf niet téveel Fake it till you make it zeggen ze wel eens. En daar zit zeker een kern van waarheid in. Maar zorg dat je niet téveel bluft. Dat kan je na je gesprek wel eens gaan achtervolgen.
Je kunt het!
Zo, je bent helemaal klaargestoomd voor een top sollicitatiegesprek en er is niemand meer die jou kan stoppen! Dus ga ervoor en fix die nieuwe baan.