Telefonische screening

Onze recruiters geven werkgevers altijd één belangrijke tip wanneer ze nieuw personeel gaan werven: doe voorafgaand aan het sollicitatiegesprek altijd een telefonische screening! Met een kort telefonisch gesprek kun je al zoveel meer te weten komen over de kandidaat. Op deze manier helpt een telefonische screening je in het maken van een betere voorselectie. Daarnaast bespaart het je ook veel kostbare tijd. Wie wil dat nu niet! Lees hier hoe je zo’n telefonische screening aanpakt.

Waarom doe je een telefonische screening?

Er zijn twee belangrijke redenen om een telefonische screening te doen:

  1. 1. Om kostbare tijd te besparen
  2. 2. Om een voorselectie te maken van de kandidaten

Een telefonische screening is eigenlijk een extra check. Nadat je het cv en de motivatiebrief van een kandidaat bekeken hebt, kun je alvast een paar simpele vragen stellen en extra informatie verzamelen over de kandidaat. Dit voegt veel toe als je bijvoorbeeld twijfels hebt bij een kandidaat, maar ook wanneer je denkt dat iemand misschien wel overgekwalificeerd is voor de functie. Met een telefonische screening kun je jouw gevoel bevestigen of kun je twijfels wegnemen. Dit scheelt niet alleen voor jou kostbare tijd, maar ook voor de kandidaat.

Vragen die je kunt stellen bij een telefonische screening

Een telefonische screening is natuurlijk vooral nuttig wanneer je de juiste vragen stelt. Welke vragen dit zijn is deels afhankelijk van de kandidaat, maar er zijn ook een paar vragen die je elke telefonische screening kunt stellen:

Sommige vragen, bijvoorbeeld die over de salarisindicatie, kunnen brutaal overkomen. Maar dat neemt niet weg dat het goede vragen zijn om te stellen tijdens een telefonische screening. Je kunt zo namelijk beter inschatten of iemand matcht met de vacature. Heeft de kandidaat een veel hoger salaris dan dat jij kan bieden? Dan weet je ook meteen dat het inplannen van een gesprek niet nodig is. Het geeft beide partijen meer duidelijkheid en ook hiermee bespaar je jezelf én de kandidaat kostbare tijd. Wil de kandidaat de vraag liever in een gesprek beantwoorden? Prima, dan nodig je hem/haar uit voor een gesprek.

De voorbereiding voor een telefonische screening

Een goede voorbereiding het halve werk. Ook bij een telefonische screening. Om je hiermee te helpen hebben we enkele stappen voor je op een rijtje gezet. Zo kun jij je goed voorbereiden op een telefonische screening:

Nu kun je aan de slag met je telefonische screening. Wil je meer tips over de selectieprocedure? Lees dan verder in ons artikel: Het opzetten van een succesvolle selectieprocedure.