Carrièreswitch
Het is tijd voor wat nieuws en deze keer wordt dat een hele switch. Je wil namelijk veranderen van beroep. Een pittige uitdaging, want zo gemakkelijk is dat allemaal nog niet. Heb je alle facetten al in huis om te starten met je nieuwe droombaan of moet je jezelf nog laten bijscholen? En wanneer weet je nu zeker of je deze keer wél voor het juiste beroep kiest? Gelukkig zijn wij er om je te helpen! Met deze 5 tips kun jij een goede keuze maken voor jouw carrièreswitch.
1. Zorg dat je zeker bent van je zaak
Of je nu een droom hebt die je al heel lang werkelijkheid wil maken of dat je nog niet precies weet wat je wil gaan doen. Een ding is zeker: je bent niet meer happy met je huidige baan. Vraag jezelf eens af of je écht een carrièreswitch wil maken. Misschien ligt het niet per se aan het werk zelf, maar ben je ongelukkig op je werk vanwege een andere reden. Stel jezelf daarom de volgende vragen:
- Wat vind je precies niet leuk aan je huidige baan? Zijn dat de taken, je collega's of ligt het misschien aan de branche waar je in werkt?
- Is er iets wat je altijd al hebt willen doen? Misschien heb je wel een hobby waar jij je werk van wil maken.
- Als je een andere carrière zou moeten kiezen, wat zou dat dan zijn? Probeer een top 3 te maken. Het kunnen ook eisen zijn die je aan een nieuwe baan stelt. Als je bijvoorbeeld niet meer op altijd op een kantoor wil zitten of juist met mensen wil gaan werken.
2. Ga in gesprek met een loopbaancoach
De bovenstaande vragen beantwoorden is af en toe makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom kan het niet verkeerd zijn om wat hulp te zoeken. Een loopbaancoach kan je helpen met je zoektocht naar jouw nieuwe droombaan. Daarbij hebben ze ook een groot netwerk en kunnen zij je wellicht introduceren bij een nieuwe werkgever.
3. Bedenk welke ervaring en kennis je al op zak hebt
Je hebt op dit moment al een hoop opties overwogen en weet precies hoe jouw droombaan eruitziet. Nu is het tijd voor fase twee. Ga voor jezelf na of je alle skills al in huis hebt óf dat het nodig is om je bij te scholen. Om daarachter te komen hebben we een aantal punten op een rijtje gezet.
- Onderzoek welke eisen en verwachtingen werkgevers hebben binnen het beroep dat je wilt gaan uitoefenen. Bekijk enkele vacatures en maak een lijstje van de kennis en vaardigheden die gevraagd worden.
- Maak nu van dat lijstje een checklist. Ga voor jezelf na welke punten je eventueel al kunt afvinken. Dat is mooi meegenomen!
- Heb je bepaalde punten die je nog niet kunt afstrepen? Bekijk dan of je deze kennis kunt opdoen door middel van een cursus of opleiding.
4. Maak een plan
Nu is het tijd voor actie! Je weet wat je wilt gaan doen én weet ook hoe je daar kunt komen. Maak daarom een plan voor jezelf hoe je stap voor stap bij jouw einddoel komt. Misschien kun je al gelijk aan de slag met solliciteren of moet je nog een cursus of opleiding volgen.
Extra kennis op doen
Tot de conclusie gekomen dat je jezelf nog moet bijscholen? Kijk dan goed naar de mogelijkheden, want er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden.
- Is het mogelijk om bij je huidige werkgever naar jouw droombaan toe te groeien? Misschien kun je wel binnen het bedrijf waar je nu werkt je droombaan uitoefenen. Zie je dit als optie? Klop eens aan bij je werkgever en vraag wat de mogelijkheden zijn.
- Zijn er werkgevers die een traineeship aanbieden? Een traineeship biedt je de kans op bij een werkgever in opleiding te gaan. Het is een volwaardige baan die waarbij je leert door gelijk te doen. Ga eens googelen of er werkgevers zijn die dit aanbieden of doe een open sollicitatie bij een bedrijf waar je dit graag zou willen doen.
- Is een deeltijdstudie een optie? Zomaar stoppen met je huidige baan om vier jaar te gaan studeren is niet voor iedereen een optie. Daarom is een deeltijdstudie misschien wel dé oplossing. Vaak ben je dan 1 tot 2 dagen in de week met de opleiding bezig en kun je de overige dagen gewoon werken. Zo kun je de nodige kennis opdoen terwijl je niet al je inkomen inlevert.
- Zijn er cursussen die je kunt volgen? Misschien is een hele opleiding wel helemaal niet nodig om de juist kennis op te doen. Er zijn ook genoeg cursussen die je kunt volgen. Doe online wat onderzoek om te kijken welke geschikt zijn.
Alle kennis en vaardigheden al in huis?
Dan kun je gelijk op zoek naar de juiste vacature! Hulp nodig zodat je weet waar je kunt beginnen? Maak dan gebruik van onze checklist voor een nieuwe uitdaging. Met die tips en vragen weet jij precies wat jouw eisen en wensen zijn voor een nieuwe baan!
5. Ben geduldig
Misschien wel de meest waardevolle tip die we je kunnen geven: heb geduld. Het is echt belangrijk dat je geen overhaaste beslissingen maakt. Het zou balen zijn als je halverwege een cursus tot de ontdekking komt dat dit het toch niet helemaal is.