Onderhandelen over je salaris
Meer verdienen? Wie wil dat nu niet! Helaas kan het best lastig zijn om hierover in gesprek te gaan. Of je nu wilt vragen om loonsverhoging, aan het solliciteren bent of misschien wel net begint met werken. Op een gegeven moment zul je het gesprek aan moeten gaan. En als het dan zover is, wil je er natuurlijk het maximale uithalen. Daarom vind je hier al onze tips voor salarisonderhandelingen!
Kies het juiste moment
Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Wat je situatie ook is, er is altijd een goed moment om over je salaris te praten. Is die er niet? Dan kun je het goede moment namelijk zelf creëren! Hieronder vertellen we je per situatie wanneer je het beste kunt beginnen met het onderhandelen over je salaris.
Bij een nieuwe baan:
Als je aan het solliciteren bent heb je soms het geluk dat er al een salarisindicatie wordt genoemd in de vacature. Dit maakt het natuurlijk allemaal al een stuk makkelijker om een inschatting te maken van het salaris dat je zou kunnen vragen. Is dit niet het geval? Dan kun je de volgende dingen doen:
- Bel even voordat je gaat solliciteren. Je zou denken dat dit heel hebberig overkomt, maar dit is niet altijd waar. Hiermee laat je juist zien dat je oprecht geïnteresseerd bent in de functie. Zorg er dan wel voor dat je nog een paar andere vragen hebt om te stellen. Op deze manier weet je zeker dat het de moeite waard is om te solliciteren!
- Is het niet gelukt om te bellen of willen ze toch graag eerst je cv bekijken? Geen probleem. In het eerste sollicitatiegesprek kun je gerust om een salaris indicatie vragen. Soms vragen werkgevers zelf ook naar je huidige salaris of wat je zou willen verdienen. Dit is dus helemaal niet raar. Je hoeft dan niet direct te gaan onderhandelen, hiermee kun je beter wachten tot je wordt uitgenodigd voor een 2e gesprek.
Bij je huidige baan
Het goede moment bij je huidige baan is soms heel makkelijk. Veel bedrijven plannen namelijk regelmatig beoordelingsgesprekken met hun medewerkers. In dit gesprek kun je het onderwerp altijd aanhalen. Wel willen we je als tip meegeven om voorafgaand aan het gesprek aan te geven dat je je salaris wil bespreken. Soms moeten hiervoor andere mensen aanhaken. Ook kan iedereen zich dan alvast voorbereiden op het gesprek. Jij kunt bepalen wat je wil vragen en je manager kan alvast kijken naar de mogelijkheden. Worden er bij jouw werkgever geen standaard momenten ingepland voor dit soort gesprekken? Of wil je niet zo lang wachten? Dan vraag je aan je werkgever of er een gesprek kan worden ingepland.
Bereid je voor op het gesprek
Als je wilt gaan onderhandelen over je salaris, is het belangrijk om je goed voor te bereiden op het gesprek. Hoe je dit doet?
- Ken je CAO
Valt jouw functie onder een CAO? Dan kunnen de salarisschalen zomaar vastliggen. Het is altijd goed om hier onderzoek naar te doen voordat je het gesprek aangaat. - Doe onderzoek naar het salaris van andere mensen in een soortgelijke functie
Dit kan heel makkelijk met een salarischeck. Bijvoorbeeld op loonwijzer.nl. - Zorg dat er ruimte is om te onderhandelen
Weet je al wat je zou willen verdienen? Top! Zet dan altijd nog net iets hoger in. Zo blijft er voldoende ruimte om te onderhandelen. Maar je moet natuurlijk ook niet overdrijven. Blijf wel realistisch. - Wat staat er tegenover?
Net als jij stelt ook de werkgever de vraag: what's in it for me? Een hoger salaris krijg je natuurlijk niet zomaar. Schrijf daarom op waarom je, in jouw ogen, meer verdient dan je nu krijgt. Ben je erg gegroeid, heb je meer kennis opgedaan met een cursus of opleiding of is er iets veranderd in je functie of verantwoordelijkheden? Zorg dat je deze argumenten van tevoren opschrijft en neem je notities mee naar het gesprek. Zo zit je ook niet met je mond vol tanden.
Ben je net afgestudeerd?
Als je gaat solliciteren voor je eerste baan is onderhandelen over je salaris extra spannend. Toch moet je deze stap niet zomaar overslaan. Je startsalaris kan namelijk nog lang invloed hebben op je loopbaan. Wil je weten hoe je dit het beste aan kunt pakken? Lees dan onze blog: Hoe onderhandel je over je salaris als je net van school komt?